YE, DUA ET, SEV-1



Depresyona girmiş bir yazarın, önüne çıkan fırsatları doğru değerlendirmesi ve bu fırsatları bir kitaba hatta filme dönüştürmeyi başarması.
Kitap, üç bölümden oluşuyor.

İlk bölüm, yemek ve İtalya. Baş karakterimizin adı; Elizabeth Gilbert

Bölüm 1: Yediğiniz gibi konuşun!

*ciao! : hem merhaba hem de hoşçakal anlamına geliyor. (aloha gibi) Orta Çağ Venedikleri tarafından samimi bir selamlama için kullanılan, Sono il suo schiavo, cümlesinin kısaltmasıdır.

*Yazarın, İtalya'da ki favori çeşmelerinden biri. Villa Borghese'de yer alan çeşme; baba keçi tanrı ve anne normal insandır. Elindeki bir salkım üzümün tadını çıkaran bir bebekleri vardır.

*toga: Vücuda sarılan kumaştan oluşan, karakteristik Antik Roma giysisi. Buradan farklı toga modellerine ulaşılabilir.

*gelataria: İtalya'nın algidası ve yazar bu markanın donmuş pirinç pudinginin cennette bulunmasını istiyor.

*il bel far niente: hiçbir şey yapmamanın güzelliği; İtalyanlar geleneksel olarak çok çalışkan olmuşlardır ve bütün yapılanların hedefi, hiçbir şey yapmıyor olmanın güzelliğidir.

*l'arte d'arrangiarsi: hiçbir şeyden birşeyler yapabilme sanatı. Yalnızca zengin olanlar değil, mutluluk konusunda yeteneğini olan herhangi bir kimse bunu yapabilir.

*Ben geçirgen bir zarım. Eğer sizi seversem, herşeye sahip olabilirsiniz. Zamanıma, kıçıma, parama, aileme, köpeğime, köpeğimin parasına, ve zamanına; herşeye sahip olabilirsiniz.

*tifoso: taraftar; tifüs sözcüğünden türemiş. Yani, aşırı ateşli olan kişi demek. "Eşlerimizi değiştirebiliriz, işlerimizi, uluslarımızı ve hatta dini inanlarımızı bile değiştirebiliriz, fakat takımımızı asla değiştiremeyiz." diyor Luca Spaghetti.

*Kendime not: Napoli'ye gidiyorsun ve Pizzeria de Michele'de pizza yiyorsun !!!

*Güzellik, güzelliği çeker.

*parla coma magni: yer gibi konuş, nasıl yiyorsan öyle söyle.

*oy vey! : yahudilere özgü bir şaşkınlık ifadesi.

*codega: Orta Çağ'da erkekler için kullanılan bir mesleki ünvan. Gece elinde bir fenerle önden yürümesi, size yolu gösterip şeytan ve hırsızları ürküterek bütün o karanlık sokaklar boyunca size güven ve koruma sağlaması için kiraladığınız biri.

*Goethe demiş ki ; "Sicilya'yı görmeden, kişi İtalya'nın neye benzediğine dair net bir fikre sahip olamaz."

Hiç yorum yok: