Gregor Samsa

Franz Kafka’nın zamanında 'insan neslinin ürettiği en harika edebiyat yapıtı' olarak seçilen, orjinal ismi die Verwandlung (Değişim/Dönüşüm) olan bu kitap, şu cümle ile başlıyor: "Gregor Samsa bir sabah uyandığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu."

İlk cümlesi ile insanı içine çekmesini başaran F.Kafka; kitap kapağına kesinlike böcek resmi konmasına karşı çıkmış. Çünkü ona göre; Gregor Samsa, başına talihsizlik gelmiş bir insanmış.

Yine de gözüme güzel gözüken iki tane yaratıcı örnek:



Kitap beni çok etkiledi. Ama benden önce, 2002 yılında Batı Virginia’lı bir topluluğu çok etkilemiş ki, bu gençlik 'Gregor Samsa' ismi ile post-rock grubu kurmuş. Ne yazık ki ben ancak keşfedebildim. Müzikler her ne kadar hüzünlü gibi olsa da insana hüzün değil huzur veriyor.
İşte hüznün huzuru:


Du Meine Leise - Gregor Samsa

1 yorum:

MazharOsman dedi ki...

Selim Işık dayanamıyordu Kafka okumaya artık korkusu her gece kovalıyor, tenhada sıkıştırıyordu karabasan gibi. yarı ateist yarı isevi bi adamın tanrıya yakarışını bile beraberinde getirdi bu korku. İyi insan ihsan, Selim Işık bir fil kadar yorgun, ondan öncekilerden daha da yorgun. Samsa, yeraltı adamı, aklınıza getirebileceğiniz tüm yorgunlardan daha yorgun. Kafka da olsa yine aynı soruyu sorardı bence...
"Ben neden bu kadar yorgun değilim?"


p.s. Gregor Samsa, iticimelankolidir!